בניין התפעל

אוצרת:

אביטל וכסלר

משתתפים:

אורית ברגמן, עובדיה בנישו, הילה קרבלניקוב פז, ענבל אוחיון, שאול כהן וקרן שפילשר

בית רוח חדשה (׳שערי צדק׳ הישן) רח׳ יפו 161

בשלהי המאה ה-19 או בראשית המאה ה-20, כאשר נבנה בירושלים מבנה רב מידות, היה לו יעוד מוגדר (לדוגמה: בית מגורים, בית ספר או בית חולים). הזמן עובר, העיר משתנה, ואיתה היעוד של הבניין מתחלף. כדרכה של עיר חיה, שוב היא משתנה ואיתה שוב משתנה היעוד של הבניין.

בחוקי הלשון העברית, "בניין התפעל" מציין משמעות של פעולה חוזרת, פעולה הדדית, שינוי מצב, ובזמן הווה הוא יכול לשמש גם כשם תואר. ירושלים היא עיר שכבתית, בשונה מתל אריכאולוגי שבו כל השכבות הן שכבות שקפאו בזמן, בירושלים השכבות ממשיכות להצטבר.

בית החולים ״שערי צדק״ ברח׳ יפו, נחנך בשנת 1902 כבית חולים יהודי, אשכנזי ודתי, ונבנה בו בית כנסת כחלל הראשון בקומת הכניסה. בשנת 1980 עברה לשכון בבניין הנהלת ׳רשות השידור׳ ופעלה בו כעשרים שנה. בשנים אלו, בית הכנסת הפך לחדר הישיבות. עם כניסתה של תנועת "רוח חדשה" למבנה לפני חודשים ספורים, הפך חדר הישיבות לגלריית  "הביאנלה של ירושלים". התערוכה מתבוננת ברגע הזה בזמן ובמרחב. מאיירים ומאיירות, אמנים ואמניות, יצרו מחוות חזותיות המתייחסות לשישה בניינים בירושלים שעברו גלגולים שונים בחייהם והפכו לחלל תצוגה בו אפשר להתפעל מאמנות.

איור: ענבל אוחיון